Toimintaa Niemenmäellä

Niemenmäki on pieni maatila Etelä-Karjalassa Lappeenrannan Ylämaalla. Niemenmäellä asuvat Anja ja Jouni kissoineen, lampaineen, kanoineen ja kaneineen. Muutto Jounin mummon kotipaikalle tapahtui kesällä 2014 asuinrakennuksen remontin valmistuttua. Pitkän hiljaiselon jälkeen mäellä on ääntä, kanat kotkottavat, kukot kiljahtelevat ja lampaat määkivät. Emäntäkin kiljahtelee välillä, jos eläinystäväiset eivät ymmärrä totella häntä.

Niemenmäen eläimet elävät suhteellisen hyvää elämää, ainakin ihmisen näkökulmasta. Vaikuttaa kyllä siltä, että he ovat ihan omastakin mielestään tyytyväisiä, vaikka emme puhukaan samaa kieltä. Taloon tullessaan kaikki eläimet saavat oman nimen ja he saavat olla mahdollisimman pitkään vanhempiensa kanssa. Kaikki eläimet saavat oman lajinsa suositusten mukaista ravintoa, heillä on väljät asuintilat ja heidän tilansa pidetään niin siisteinä kuin eläinkoti voi olla. Herkkuhetket kruunaavat eläinten päivän.

Talvella kaikki eläimet asuvat navetassa, kesällä omissa ulkotiloissaan. Lampaat ovat puhdasrotuisia kainuunharmaksia. Kanat ovat maatiaiskanoja, Alhon kantaa. He saavat tepastella päivät pihalla vapaana. Kuulumme maatiaiskanan säilytysohjelmaan. Niemenmäen kanit ovat erirotuisia lihakaneja, osa puhdasrotuisia ja suurin osa risteytyskaneja. Tilalla on myös neljä puhdasrotuista angorakania. Kanit asuvat kesällä ulkoasumuksissa ja talvella navetassa omissa kopeissaan. Kaikki Niemenmäen eläimet ovat kauniita. Samalla tavalla kun omat lapset ovat kauneimpia lapsia maailmassa, niin ovat Niemenmäen eläimetkin.

Niemenmäki on myös Anjan yrityksen nimi. Toiminta on käynnistynyt hissukseen 1.10.2016 alkaen. Ajatus pienimuotoisen yritystoiminnan aloittamisesta syntyi vähän vahingossa. Keväällä 2015 taloon otettiin viisi kanaa, kukko ja neljä lammasta. Kuinka ollakaan, lampaita olikin kesällä jo seitsemän, syksyllä kahdeksan ja nyt kuluneena kesänä 2016 parisenkymmentä. Kanoja ja kukkoja tipuineen oli kesällä viitisenkymmentä. Tämän kaiken keskellä Anjalla heräsi ajatus eläimiin liittyvästä toiminnasta ja sitä kautta idea hankkia pieni tulo tekemällä työtä mikä tuntuu hyvältä. Keväällä 2016 taloon hankittiin lihakaneja, heitä on tällä hetkellä nelisenkymmentä. Uusimmat hankinnat ovat angorakanit, joita on neljä. Elokuun 2015 alussa pihan risukasasta löytyi kaksi nyrkin kokoista kissanpentua, Jounin kummisedän arvion mukaan noin neljä – viisiviikkoisia. Kissapojat Alfred ja Jore hoitavat nyt hyvällä menestyksellä Niemenmäen pihapiirin hiiri- ja myyrätaloutta. Alfred ja Jore eivät ole koskaan kaupan, heillä on loppuelämän varaus talossa. Niemenmäellä asuu siis pariskunta, jolla on iso lauma karvaisia ja höyhenpeitteisiä lapsia.

Yritys myy eläviä eläimiä, eläimistä saatavia sivutuotteita (mm. villalankaa ja taljoja) sekä lihakanin lihaa. Lihakanin lihaa tulee olemaan saatavilla alkukesällä 2017. Suunnitelmana on saada myyntiin joka kuukausi erä kanin lihaa. Ensimmäiset villalangat ja lampaantaljat tulevat myyntiin talvella 2017. Myynnissä tulee olemaan myös erilaisia Anjan tekemiä käsitöitä ja koruja, myös tilaustyönä tehtyjä. Tilauksesta saa myös erilaisia ruokia ja leivonnaisia. Tarpeen vaatiessa voidaan myös tulla asiakkaan kotiin tai muuhun sovittuun paikkaan huolehtimaan pienimuotoisesta pitopalvelusta tai vaikkapa siivoamaan. Koska Anjan ydinosaaminen on hoito- ja sosiaalityössä, tulevaisuudessa on suunnitteilla myös erilaisia hyvinvointipalveluita.