Toimintaa Niemenmäellä

Kiitos jakamisesta!

Niemenmäki on pieni maatila Etelä-Karjalassa Lappeenrannan Ylämaalla. Niemenmäellä asuvat Anja ja Jouni kissoineen, lampaineen, kanoineen ja kaneineen. Muutto Jounin mummon kotipaikalle tapahtui kesällä 2014 asuinrakennuksen remontin valmistuttua. Pitkän hiljaiselon jälkeen mäellä on ääntä, kanat kotkottavat, kukot kiljahtelevat ja lampaat määkivät. Emäntäkin kiljahtelee välillä, jos eläinystäväiset eivät ymmärrä totella häntä.

Elokuun 2015 alussa pihan risukasasta löytyi kaksi nyrkin kokoista kissanpentua, Jounin kummisedän arvion mukaan noin neljä – viisiviikkoisia. Kissapojat Alfred ja Jore hoitavat nyt hyvällä menestyksellä Niemenmäen pihapiirin hiiri- ja myyrätaloutta. Alfred ja Jore eivät ole koskaan kaupan, heillä on loppuelämän varaus talossa. Niemenmäellä asuu siis pariskunta, jolla on iso lauma karvaisia ja höyhenpeitteisiä lapsia.

Niemenmäen eläimet elävät suhteellisen hyvää elämää, ainakin ihmisen näkökulmasta. Vaikuttaa kyllä siltä, että he ovat ihan omastakin mielestään tyytyväisiä, vaikka emme puhukaan samaa kieltä. Taloon tullessaan kaikki eläimet saavat oman nimen ja he saavat olla mahdollisimman pitkään vanhempiensa kanssa. Kaikki eläimet saavat oman lajinsa suositusten mukaista ravintoa, heillä on tilanteen mukaan mahdollisimman väljät asuintilat ja heidän tilansa pidetään niin siisteinä kuin eläinkoti voi olla. Herkkuhetket kruunaavat eläinten päivän.

Talvella kaikki eläimet asuvat navetassa, kesällä osa omissa ulkotiloissaan. Lampaat ovat puhdasrotuisia kainuunharmaksia. Kanat ovat maatiaiskanoja, Alhon kantaa. He saavat tepastella osan vuodesta pihalla vapaana. Kuulumme maatiaiskanan säilytysohjelmaan. Kani- ja jyrsijäliitto on myöntänyt Niemenmäelle kasvattajanimen, myytävät kanit ovat siis virallisesti Niemenmäen kasvatteja. Kasvatamme angorakaneja, suurihopeita ja wienereitä. Kesäisin osa kaneista asustaa ulkoasumuksissa ja talvella he kaikki ovat navetassa omissa kopeissaan. Kaikki Niemenmäen eläimet ovat kauniita. Samalla tavalla kun omat lapset ovat kauneimpia lapsia maailmassa, niin ovat Niemenmäen eläimetkin.

Niemenmäki on myös Anjan yrityksen nimi. Toiminta on käynnistynyt 1.10.2016. Ajatus pienimuotoisen yritystoiminnan aloittamisesta syntyi vähän vahingossa. Keväällä 2015 taloon otettiin viisi kanaa, kukko ja neljä lammasta. Kuinka ollakaan, lampaita olikin kesällä jo seitsemän, syksyllä kahdeksan, kesällä 2016 parisenkymmentä ja kesällä 2017 kolmisenkymmentä. Kanoja ja kukkoja tipuineen on ollut kahtena kesänä viitisenkymmentä. Kaneja on ollut eri vuosina vaihteleva määrä. Eläinten kokonaismäärä vuonna 2017 oli jossain vaiheessa pitkälti yli 200. Vuosina 2018 ja 2019 eläinten lukumäärä ollut vähenemään päin, olemme todenneet, että pieni on kaunista. Vuonna 2020 eläinmäärä on edelleen vähentynyt.

Yritys myy eläviä eläimiä ja eläimistä saatavia sivutuotteita (mm. villalankaa sekä kanin ja lampaan taljoja kausittain). Niemenmäeltä on aiemmin saanut tilata erilaisia ruokia sekä leivonnaisia ja yritys on tarjonnut mm. kodinhoitopalveluita, mutta palvelut on lopetettu Anjan polvivaivojen vuoksi. Vuodelle 2020 oli suunnitteilla eläin- ja maatila-avusteisia hyvinvointipalveluita, mutta suunnitelmat siirtyvät pitkälle vuoteen 2021. Olemme liittyneet syksyllä 2019 Green Care Finland ry jäseneksi ja Anja on suorittanut kaksi Green Care kurssia silmälläpitäen eläinavusteisia hyvinvointipalveluja.

Siirry sivun alkuun