Toimintaa Niemenmäellä

Niemenmäki on pieni maatila Etelä-Karjalassa Lappeenrannan Ylämaalla. Niemenmäellä asuvat Anja ja Jouni kissoineen, lampaineen, kanoineen ja kaneineen. Muutto Jounin mummon kotipaikalle tapahtui kesällä 2014 asuinrakennuksen remontin valmistuttua. Pitkän hiljaiselon jälkeen mäellä on ääntä, kanat kotkottavat, kukot kiljahtelevat ja lampaat määkivät. Emäntäkin kiljahtelee välillä, jos eläinystäväiset eivät ymmärrä totella häntä.

Elokuun 2015 alussa pihan risukasasta löytyi kaksi nyrkin kokoista kissanpentua, Jounin kummisedän arvion mukaan noin neljä – viisiviikkoisia. Kissapojat Alfred ja Jore hoitavat nyt hyvällä menestyksellä Niemenmäen pihapiirin hiiri- ja myyrätaloutta. Alfred ja Jore eivät ole koskaan kaupan, heillä on loppuelämän varaus talossa. Niemenmäellä asuu siis pariskunta, jolla on iso lauma karvaisia ja höyhenpeitteisiä lapsia.

Niemenmäen eläimet elävät suhteellisen hyvää elämää, ainakin ihmisen näkökulmasta. Vaikuttaa kyllä siltä, että he ovat ihan omastakin mielestään tyytyväisiä, vaikka emme puhukaan samaa kieltä. Taloon tullessaan kaikki eläimet saavat oman nimen ja he saavat olla mahdollisimman pitkään vanhempiensa kanssa. Kaikki eläimet saavat oman lajinsa suositusten mukaista ravintoa, heillä on tilanteen mukaan mahdollisimman väljät asuintilat ja heidän tilansa pidetään niin siisteinä kuin eläinkoti voi olla. Herkkuhetket kruunaavat eläinten päivän.

Talvella kaikki eläimet asuvat navetassa, kesällä omissa ulkotiloissaan. Lampaat ovat puhdasrotuisia kainuunharmaksia. Kanat ovat maatiaiskanoja, Alhon kantaa. He saavat tepastella osan vuodesta pihalla vapaana. Kuulumme maatiaiskanan säilytysohjelmaan. Kani- ja jyrsijäliitto on myöntänyt Niemenmäelle kasvattajanimen, myytävät kanit ovat siis virallisesti Niemenmäen kasvatteja. Kasvatamme angorakaneja, suurihopeita ja wienereitä. Kanit asuvat kesällä ulkoasumuksissa ja talvella navetassa omissa kopeissaan. Kaikki Niemenmäen eläimet ovat kauniita. Samalla tavalla kun omat lapset ovat kauneimpia lapsia maailmassa, niin ovat Niemenmäen eläimetkin.

Niemenmäki on myös Anjan yrityksen nimi. Toiminta on käynnistynyt 1.10.2016 alkaen. Ajatus pienimuotoisen yritystoiminnan aloittamisesta syntyi vähän vahingossa. Keväällä 2015 taloon otettiin viisi kanaa, kukko ja neljä lammasta. Kuinka ollakaan, lampaita olikin kesällä jo seitsemän, syksyllä kahdeksan, kesällä 2016 parisenkymmentä ja nyt kuluneena kesänä 2017 kolmisenkymmentä. Kanoja ja kukkoja tipuineen on ollut kahtena kesänä viitisenkymmentä. Kaneja on ollut vuonna 2017 vaihteleva määrä. Eläinten kokonaismäärä vuonna 2017 oli jossain vaiheessa yli 200.

Yritys myy eläviä eläimiä ja eläimistä saatavia sivutuotteita (mm. villalankaa sekä kanin ja lampaan taljoja kausittain). Myynnissä tulee olemaan ajoittain pieni määrä erilaisia Anjan tekemiä käsitöitä ja koruja, myös tilaustyönä tehtyjä. Tilauksesta saa myös erilaisia ruokia ja leivonnaisia. Tarpeen vaatiessa voidaan myös tulla asiakkaan kotiin tai muuhun sovittuun paikkaan huolehtimaan pienimuotoisesta pitopalvelusta tai vaikkapa siivoamaan. Koska Anjan ydinosaaminen on hoito- ja sosiaalityössä (nimi löytyy Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylläpitämästä sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteristä), tulevaisuudessa on suunnitteilla myös erilaisia hyvinvointipalveluita.