Kesäkuun kuulumisia

Kiitos jakamisesta!

Kesäkuu oli pääosin lämmin ja aurinkoinen. Juhannuksen maita ilmat muuttuivat epävakaammiksi. Sadetta tuli juhannuksena ja loppukuun puhalteli kylmä tuuli. Vaikka aurinko paistoi, tuuli viilensi ilmaa. Lampaille ainakin ilmat ovat olleet mukavat. Kuka sitä turkki päällä helteessä haluaa olla…

Eläimet voivat hyvin, ainakin näyttää siltä. Olen jo päässyt köpöttelemään eläinten luokse, joskin hommat eivät kyllä suju parhaalla mahdollisella tavalla vielä. Parhaani yritän, sen on nyt riitettävä. Jouni hoitaa työt, joita en voi tehdä ja paljon muutakin. Heinätyöt ovat tehty tältä kesältä. Kuivan kesän vuoksi heinää tuli 1/3 vähemmän kuin viime vuonna, vaikka alaa taisi olla paalattavana hieman enemmän kuin viime kesänä.

Kissalan herrat Alfred ja Jore ovat taas elementissään kun on hyvät ilmat. Saalista pukkaa kovasti ja aina ei ole saalistakaan, mutta etsintä on päällä koko ajan.. Noin joka kolmas yö Alfred käy nukkumassa meidän välissä tyynyllä, tuolloin Jore on usein osan yöstä joko meidän välissä tai jommankumman jalkopäässä… Jorehan on sen verran vaativa, että rakkautta on saatava kellon aikaan katsomatta. Jos silityksen tarve tulee keskellä yötä, sitä on saatava. Sitä naukunaa ja tönimistä ei voi olla huomaamatta….

Kanat ovat lisääntyneet ja joitakin on lähtenyt uuteen kotiin. Justiinalla ja Liisalla on kaksi tipusta, Katilla neljä ja Ritvalla kaksi. Pikkuinen Fanni, tämän kesän ensimmäinen tipu on jo iso tyttö.  Hän touhuaa kuin isompikin kanaparvessa ja pitää puolensa hyvin. Kukkojen suojissa hän saa touhuta vapaasti. Yhtenä päivänä seurasin Fannin ruokahamstrausta. Kanoilla oli ns. herkkuna mm. leipää, jota Fanni kipitti viedä piiloon maitokärryn alle. Sitä ei kukaan kanoista noteeraannut, mikä oli mielestäni kiva asia… Aika fiksu tyttö, pikkusella pitää olla varasto, jotta kasvaa isommaksi….

Kesäkuulla on keritty koko angorakaniporukka. Kerintä hieman viivästyi, koska en leikatun polveni kanssa vielä voinut seistä pitkiä aikoja. Homma sujuikin melko hitaasti, aikuiset kanit otin yhden per päivä. Nuoret 2 kk ikäiset olivat helpompia otettavia, heidät otin kaikki samana päivänä. Erityisesti Reino oli helppo keritä, herra vaan lötkötteli parturissa.. Pikkusten heinäkuulla luovutusikään tulevien kerintä onkin vasta 8-10 viikon iässä. Liharotuisten kanien poikaset ovat nyt eroteltu tyttö-poika-porukoihin. Herrakaneillamme Pippurilla, Sulolla ja Pentillä on ollut turkinlähtöaika, Hopulla ja Saulilla se on alkamassa. Rouvilla ei ole ollut merkkejä turkinlähdöstä. Kyllä on ollut ihana katsoa sitä iloa, mikä kaniporukalle tulee vihreästä heinästä. Heinä ja voikukka näkyvät menevän kumpikin. Talven herkut porkkanat, omenat yms. jäävät nyt osalla osin syömättä. Kuiva ruisleipä sen sijaan kelpaa kesät talvet…

Pässit ovat tänä kesänä rauhallisia. Schumi ja Päkä aterioivat ja makoilevat. Pihalla kun on liikettä, herrat heräävät juoksentelemaan perään ja vähän huutelemaankin..  Olen tulkinnut sen niin, että he haluavat tervehtiä meitä ja vieraitammekin… Uuhet rannassa ovat vähän vieraantunet minusta. Olen vasta ihan viikon, parin verran päässyt köpöttelemään heidän luokseen ja aika on tehnyt tehtävänsä. Neitokaiset katselevat mieluummin vähän kauempaa ensin, sitten yksi kun uskaltaa tulla lähelle, muut seuraavat. Jotenkin luottamus pitää taas lunastaa takaisin..

Kaneja ja lampaita on joitakin myynnissä. Tipuja tulee myyntiin jossain vaiheessa kesää. Kysy lisää  anja@niemenmaki.fi

Kesäkuun kuulumisia
Siirry sivun alkuun
shares