Lokakuun kuulumisia

Kiitos jakamisesta!

Ihan mielenkiinnosta lukaisin, mitä vuosi sitten lokakuulla Niemenmäellä tapahtui.  Yksi kuukauden kohokohdista silloin oli se, että Kani- ja jyrsijäliitto myönsi meille kasvattajanimen ”Niemenmäen”. Kasvatamme edelleenkin pienimuotoisesti angorakaneja, suurihopeita ja wienereitä. Kertauksen vuoksi vielä, meillä kasvaa myös sukuselviä hyvävillaisia kainuunharmaksia sekä Alhon kannan maatiaiskanoja. Kevätpuolella taas toivomme lisäystä kaikkien eläinrymien osalta. :)

Lokakuun aikana kaikkien asukkiemme tilat ovat siivottu talvikuntoon. Liharotuisilla kaneilla se tarkoittaa puru- tai hampputurvealusten päälle olkikerrosta, kanoilla myös olkea pehkupurun sekaan ja lampailla sisätiloihin siirtymistä. Kanat ja kanit “sisustavat” sitten kämppänsä kukin yksilö ta ryhmä oman makunsa mukaisesti.

Kissaherrat Alfred ja Jore ovat entisellään. Melkein joka aamu tuodaan hiiriystäviä näytille oven eteen. Alfred yritti eräänä aamuna tuoda ystävän sisällekin, mutta totesin, ettei meillä nyt tällä hetkellä oteta vuokralaisia. Pojat saavat säännöllisesti kirjeitä länsirannikon kissaystäviltään Elliltä, Taavilta ja Jannulta.

Wienerpojat Bertil, Calle ja Robert muuttivat omiin yksiöihin, eikä heitä se kovin haitannut, Saahan sitä nyt syödä kaikki eväät yksin. Tosin päivälepokaveria ei nyt ole kyljessä kiinni. Myös suurihopeatytöt Elli ja Sinikka muuttivat uuteen isompaan kotiin. Esteri ja Ville lapsineen palasivat kotiin asuttuaan kesän Pyhtäällä. Pienimmät poikaset ovat ihania palleroita, väreissä on mustaa, harmaata ja sinistä. Angorakanit ovat keritty ja heilläkin on tapahtunut kotien muutoksia. Matti ja Pekka muuttivat maitohuoneesta muiden angorakanien kanssa samaan tilaan.

Kanat eivät ole päässeet enää pihalle kuopimaan, koska joitakin viikkoja sitten joku eläin tappoi kolme kanaa ja kaksi kukkopoikaa. Hyvä että he eivät enää ole olleet vapaana, koska tällä viikolla Jouni löysi metsästyskoiran kuolaamassa kanojen ulkohuoneen edestä. Koira sattui kuin sattuikin olemaan sama, joka tappoi viime syksynä melkein puolet kanakannastamme. Koen kyllä surulliseksi sen, että emme voi antaa omien eläinten olla vapaana pihapiirissä, kun pitää pelätä kutsumattomia vieraita. Luonnon petoeläimille emme voi mitään, joskin kaikeksi onneksi niitä ei pihalla ole toistaiseksi näkynytkään.

Lampaat ovat taas sisätiloissa. Heillä on turkit kerittynä, paitsi niillä, jotka päätyvät ruokapöytään. Nyt on taas se aika vuodesta, että pakastimet pitää täyttää, jotta on lihaa koko vuodeksi eteenpäin. Eipä ole tarvinnut kaupasta tuoda lihaa kuin todella harvoin. Naudan- tai possun jauheliha tai kanan grillikinttuja tulee joskus ostettua vaihtelun vuoksi.

Tällä hetkellä on myynnissä pari kania, villalankaa sekä kanin ja lampaan taljoja. Kodinhoitopalvelut ovat tauolla ainakin 1/2019 loppuun asti.  Mikäli jokin asia kiinnostaa, ota yhteyttä anja@niemenmaki.fi

Lokakuun kuulumisia
Siirry sivun alkuun
shares