Maaliskuun kuulumisia

Kiitos jakamisesta!

Niemenmäellä odotellaan lumien sulamista, jotta ensimmäisinä ulkoilijoina kanat pääsevät ulkohuoneisiinsa puuhailemaan. Viime vuonna kanat saivat maaliskuulla jo oleilla päivät ulkotilassa. Nyt ei vielä ole toivoa ihan heti, lunta on tuprunnut kanojen ulkohuoneisiin siten, että lunta ja jäätä on vielä melkoisesti. Lampaatkin jo varmasti myös odottavat ulos pääsyä, kaneista puhumattakaan. Tosin esimerkiksi angorakanit eivät pääse kesäksi ulkoasumuksiin, jottei mahdollinen liian lämmin tai liian kostea ilma haittaa heidän eloaan.

Kissaherrat Alfred ja Jore ovat entisellään. Päivät metsästetään hiiriä ja yöt nukutaan noin klo kolmeen aamulla. Puolenpäivän maita otetaan pienet kauneusunet ja sitten työt jatkuvat. Alfred nukkuu melkein joka yö meidän välissä, hänelle on laitettu meidän tyynyjen väliin oma tyyny.  Hän tulee usein ihan liki ja ottaa kädestä kiinni, voiko sen suloisempaa kaveria olla. Välillä kyllä hikoiluttaakin kovasti, kun tuntuu, että päässä on karvalakki. Jore tulee myös joskus meidän jalkoihin, mutta ei pyrikään nukkumaan vieressä. Olen joskus ajatellut, että Alfred komentaa hänet pois, mutta voi olla, että olen käsittänyt asian väärin.

Angorakaneja syntyi maaliskuun alussa neljä kappaletta: yksi valkea ja kolme sinistä. Muut kanit eivät ole vielä lisääntyneet. Huhtikuun aikana kanipariskunnat saavat mennä yhteen, jotta kesällä meillä on sitten myynnissä angora-, suurihopea- ja wienerpoikasia.  Voi sitä palleroiden paljoutta, odotan sitä innolla ja sydän sykkyrällä.

Kanalassa käy kuhina, rauhallinen ja positiivinen sellainen. Kukkoherra Elvis johtaa porukkaa, mutta sallii nuori herra Voiton kosiskella myös joitakin rouvia. Olen päätellyt, että Voitto haluaisi jo isäksi, koska nostaa aina kovan motkotuksen kun haen munia kanalasta. Kohtahan niitä pikkutipusiakin saa tulla..  :)

Karitsoja ei tänä talvena tullut lainkaan, meillä on ollut syntyvyyden säännöstely. Pässeistä on myyty eloon se, mitä myynnissä oli. Uuhista on vielä kolme kevään 2017 tyttöä myynnissä. Vanhat uuhirouvat, ensimmäiset lampaamme Tellu ja Jenssu, ovat harkinnassa, jäävätkö he eläkepäiville meille vai jonnekin muualle. Osa lampaista on jo keritty, osa keritään huhtikuun alulla. Kyllä ne ovat hauskan näköisiä ilman paksua villatakkia: päät näyttävät yhtäkkiä suurilta kun keho on kapeamman näköinen kuin aiemmin.

Niemenmäen kodinhoitopalvelut ovat tauolla toistaiseksi. Olen jäänyt virallisesti sairauslomalle polvivaivojen vuoksi. Kunhan saan varaosat paikoilleen, jatkuu palveluiden tarjonta mahdollisesti laajempana, sisältäen myös hoito- ja sosiaalityön osuutta. Mietinnässä on nyt Niemenmäen koko tulevaisuus, minne päin suuntaamme. :)

Lampaan- ja kanintaljoja on odotettavissa muokkaamolta lähikuukausina. Muokkautimme Finskinillä taljamme, koska haluamme suosia suomalaista työtä. Se on neljä kertaa niin kallista kuin esimerkiksi Latviassa, mutta arvelen, että suosimalla kotimaista työtä voi joku suosia myös meidän kotimaisuuttamme. Lampaan taljoista on osa varattu, mutta varattavissa on vielä noin 10 taljaa.

Niemenmäellä on tällä hetkellä myynnissä kolme vuoden ikäistä kainuunharmasuuhta, kolme juuri munintansa aloittanutta Alhon kannan maatiaskanaa, yksi 7 kk ikäinen angorakaniuros ja kolme 7 kk ikäistä angorakaninaarasta. Angorakanit eivät ole sisaruksia, joten niistä saa joku hyvävillaisen siitosparin tarvitessaan. Kaikki myynnissä olevat eläimemme ovat puhdasrotuisia, sukutiedot todennettavissa ja lampaat asianmukaisesti rekisterissä ja korvamerkittyjä. Kysy lisää anja@niemenmaki.fi.

Maaliskuun kuulumisia
Siirry sivun alkuun
shares