Tammikuun kuulumisia

Kiitos jakamisesta!

Niemenmäelle kuuluu hyvää, kuten yleensäkin. Jos pieniä murheita onkin, ne unohtuvat viimeistään eläinystäviemme seurassa. Ei siis turhaan puhuta siitä, kuinka eläimet ovat terapeuttisia ja lisäävät ihmisten hyvinvointia. Tietty on toivottavaa, että ihminen myös vastavuoroisesti lisää eläinten hyvinvointia. :)

Aika kuluu nopeasti, ajan rattaissa ei aina oikein pysy mukana. Eläimet voivat hyvin, ainakin siltä näyttää. Olemme saaneet eläinten herkkuja joka viikko ystävältämme Eltsulta, hänelle suuri kiitos muistamisesta. Kyllä on nimittäin eläinten suut ja nokat napsutelleet herkkuja innoissaan. Onneksi tänä talvena ei vielä ainakaan ole ollut kovia pakkasia, eläintiloissa on pysynyt ilma lämmön puolella. Angorakaneilla on kyllä ollut patteri päällä jonkin verran, koska kerinnän jälkeen heillä on oltava lämpöä tiloissaan +10 asteen verran.  Yhden kerran on kanoilla tarvittu vesiastian alle lämpölevyä. Ilmat ovat olleet kyllä, jos voi sanoa mielenkiintoiset, koko syksyn ja talven. Jos ei sada vettä, sataa lunta. Nyt juuri tätä kirjoittaessani alkoi sataa lunta, odotettavissa on jonkinlainen myräkkä, joka on jo etelä-suomeen antanut osansa joinakin sentteinä.

Kissaherrat Alfred ja Jore ovat joskus vähän kranttuja ilman suhteen. Välillä mennään hiirijahtiin ilmalla kuin ilmalla ja välillä taas käännytään ovella ympäri kun ilma ei ole mieleinen. Joskus käy heitä vähän kateeksi, olisi se itsekin kiva kääntyä ovella ja mennä päiväunille, jos ilma ei miellytä… :) Aamutoimet ovat kissaherroille erittäin tärkeät. Jore erityisesti yrittää pitää aikataulua yllä. Jos ei ihmisten lähtö ole aikataulussa, Jore hyppää keittiön ikkunalaudalle komentamaan vauhtia. Niin, ja kissat muuten mitä ilmeisemmin leikkivät välillä lintua. Jore löytyi joku aika sitten lintulaudalta ja Alfred kanalasta munintakopista… :)

Kanojen elämä on muuttunut jollain tavoin sitten metsästyskoiran viime syksyisen ”vierailun”. Osa minulle läheisistä kanoista sai surmansa siinä leikissä. Annie on edelleen mamin lähiystävä, samoin Lissu ja Lola. Nyt ihan lähiaikoina Kaisa on käynyt seuraamaan touhujani erityisen tarkasti, ennen hän tarkkaili kaikkea kauempaa. Metsästyskoiraonnettomuudessa säilyneet Klaaran tyttäret ovat aikuisen kokoisia ja heissä on hyvin tummaa punaruskeaa sekä pilkullista kuosia höyhenissään. Myös kukkopoika Voitto on nyt mies, hän hännystelee kanoja sen minkä Elviksen silmät vain välttävät. :) Niin, ja salmonellatestit on taas tehty, puhtaat näytteet olivat.

Hankin angorakanien kerintää varten kokoon taitettavan vauvojen hoitopöydän. Se oli hyvä ostos, homma toimi erittäin hyvin sen päällä. Jouduin hieman fiksailemaan pöydän kokoa pienemmäksi, jotta kanien käsittely on helpompaa. Kyllä ne muuten ovat hauskoja kerittäviä. Selkäpuolen saa kaikilta kerittyä hyvin, mutta mahapuolen kanssa on kyllä aikamoista taiteilua. Ainoastaan yksi poikasista makoili selällään ihan rauhallisena, muut kiemurtelivat kuka minnekin päin, vaikka ihan selvästi he ymmärtävät, että kerintä on heidän parhaakseen.. :)

Veimme viime viikonloppuna näin pienen toimijan näkökulmasta ison satsin taljoja Finskinille Mikkeliin muokattavaksi. Kotimainen muokkaus on huomattavasti kalliimpaa kuin ulkomainen työ, mutta uskon ja toivon, että valintani auttaa turkiksista tehtävien jatkojalosteiden myynnissä. Tietty asiakas tekee aina valinnan, suosiiko kokonaan suomessa tuotettua vai kokonaan tai osin ulkomaista tuotantoa. Meillä tulee olemaan myynnissä vain sellaisia turkistuotteita, joiden alkuperä on tiedossa tuotteen koko matkalta. Siis sitten kun niitä tuotteita on, eli joskus kesän korvilla… :)

Lampaat elelevät suhteellisen rauhallista elämää omissa tiloissaan. Kaura-astian rahina muiden eläinten rehuseoksia tehdessä kiihottaa heitä kovaan määkinään, samoin isännän näkeminen. Isäntä on nykyään sama asia kuin kaura.. :)  Mitään suurempaa hinkua pariutumiseen ei heillä mitä ilmeisemmin ole ollut. Meillä ei ole karitsoja tilauksessa ainakaan tänä talvena. Jatkoa mietitään. Lammashan on kaunis ja mukava kasvatti, mutta he vievät paljon tilaa sekä asumuksensa että ravintonsa suhteen. Myös ”tuotokset” ovat suuret. Viime talvena pehku oli noussut reiteni korkeudelle ennen kuin laidunaika koitti.. :) …ja rahallista tuotosta heistä ei oikein ole, lammas ei mene kovin hyvin kaupaksi. Tai jos menisi kaupaksi, hinta pitäisi olla hyvin alhainen. En ymmärrä sitä, että hyvin pidetty ja hyväsukuinen eläin pitäisi antaa puoli-ilmaiseksi, jos haluaa päästä kaupoille.

Niemenmäellä on tällä hetkellä myynnissä 4 kk ikäisiä angorakaneja sekä joitakin uuhia ja pässejä. Kaikki ovat hyväsukuisia ja puhdasrotuisia. Kysy lisää anja@niemenmaki.fi.

Niemenmäen konkkaronkka toivottaa kaikille hyvää talven jatkoa!

 

Tammikuun kuulumisia
Siirry sivun alkuun
shares