Ajankohtaisia kuulumisia

Kiitos jakamisesta!

Niemenmäellä tapahtuu joka päivä kaikenlaisia hauskoja asioita. Eläimemme ovat hyvin sosiaalisia, he haluavat olla mukana talon töissä. Niinpä aamutöitäni on seuraamassa aivan varmasti Alfred-kissa ja kukkopoika Elvis. Alfred pitää erityisesti lampaiden ruokintareissusta. Hän on ystävystynyt viime keväänä syntyneen lammastyttö Aurooran kanssa. Ruokkiessani pikkukaritsoita Auroora nyppii housuntakamustani, Aurooran täti Tellu kihnuttaa mahan alla pyytäen rapsutusta ja Alfred- kissa hyppii selässä. Siinä sitten kipeät polveni huutavat hoosiannaa ja selkä jäykkänä hoidan työni höpöttäen vuorotellen kaikille. Vaivat eivät niin haittaa, kun on kivaa ja kiitollista seuraa.

Kukkopoika Elvis on vähän liiankin tuttavallinen välillä. Elvis tykkää erityisesti keikkua kanien tarvikekärryn päällä tai kanien häkkien päällä. Kanat ovat aikamoisia rohkelikkoja, he eivät aina väistä kulkijoita, vaan taapertavat vaan edessä. Olen joskus joutunut nousemaan mönkkärin päältä ajamaan kanoja tieltä, ei auta töötötys tai kaasuttelu ja jarruttelu, jos ovat päättäneet olla edessä.

Tänä aamuna Alfred säikäytti pässilauman aamunokosilta. Kuului vain kohaus, kun pässit pinkaisivat juoksuun Alfredin hypähtäessä heidän viereensä. Perässä hyppeli myös Jore ja kissapojat katselivat mielenkiinnolla aikaansaannostaan. Hetken kuluttua kissulaiset olivatkin jo kanalaumassa suorittamassa hyppyjään. Kanat eivät oikein ymmärrä heidän leikkiään, vaan kiljahtelevat kovasti ja juoksentelevat kuka minnekin. Toisaalta aivan selvästi näkee, etteivät ne pelkää kissoja, karsastavat vain… Ja siinä minä sitten kiljahtelen vielä kovempaa komentaen kissoja olemaan kunnolla.

On kiva katsella kun kissat käyvät kanien luona. Erityisesti ensimmäiset kanimme Ulla, Iris ja Pentti ovat heille rakkaita. Alfred kävi keväällä navetassa päiväunilla kanilassa. Siellä nukkuivat Pentti-kani ja Alfred-kissa parin tunnin päiväunet samanlaisissa asennoissa melkein vieri vieressä. Alfred söi kanien ruokia, joskus hän sai kyllä lähdötkin kanilasta käytyään liian tuttavalliseksi. Kissat syövät muuten kauran jyviä, milloin kenenkin eläimen rehujen kanssa. Erityistä herkkua vaikuttaisi olevan kanien riistaelo-kauraseos.

Meidän kaikilla eläimillä on nimet ja heidän hyvä hoito on kunnia-asia meille. Joudun kyllä pitämään heille kovaa ääntä välillä, jos eivät ohjeet mene perille… Eräänkin kerran kanoja on jahdattu haavin kanssa pitkin mäkeä tai karkailevia lampaita maaniteltu kauraämpärin kanssa omille laitumilleen.

Ajankohtaisia kuulumisia
Siirry sivun alkuun
shares